LIR


Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 57

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 200

Care sunt tarile din zone euro care s-au adaptat cel mai bine la criza

  • PDF


Compania de consultanta Lisbon Council a publicat ieri un studiu care documenteaza felul in care tarile din zona euro s-au adaptat la agitatia financiara crescanda de pe continent. Studiul analizeaza tarile care au facut cele mai mari progrese si se uita la trei factori principali in fiecare din cele 17 tari ale zonei euro.

In primul rand sunt analizate corectiile externe, urmate de cele fiscale si in final sunt observate modificarile costului unitar real al muncii. Fiecarei tari i s-a aplicat un scor si i s-a atribuit o pozitie pe baza rezultatelor acestor investigatii. In functie de acesti factori fiecare tara primeste un scor, care poate ajunge la maxim 10 puncte, dupa cat de bine s-a adaptat la noile conditii. 


Dupa cum veti vedea mai jos, in majoritatea cazurilor, tarile care s-au adaptat cel mai bine sunt cele care au cele mai mari probleme economice.

Cu alte cuvinte, cele care trebuie sa faca cele mai multe corectii o fac, dar s-ar putea sa nu fie indeajuns pentru a evita dezastrul.

10. Finlanda

Scor: 3,8
Pozitie dupa sanatatea fiscala: 3

Puncte tari: Scor excelent pentru resurse umane, cu cele mai bune rezultate
PISA si cu abilitati puternice de a integra imigrantii. Nu are deficit structural. Regim liberal in ceea ce priveste regulile pietei.

Puncte slabe: Scaderi semnificative in exporturile nete dupa 2008; cheltuielile guvernamentale au o pondere mare in PIB; insuficienta orientare catre export pentru o economie mica.

9. Luxemburg


Scor: 4
Pozitie dupa sanatatea fiscala: 2

Puncte tari: Pozitie fiscala excelenta; cea mai puternica tendinta de crestere dintre toate tarile mature ale zonei euro; un surplus urias de cont curent; o rata scazuta a consumului public si privat.
Puncte slabe: Piata serviciilor este puternic regularizata; dependenta de industria financiara; grad inalt de protectie a locurilor de munca.

8. Olanda

Scor: 4
Pozitie dupa sanatatea fiscala: 4

Puncte tari: Utilizare excelenta a fortei de munca, cu o rata mare a angajarilor si una foarte mica a somajului; un regim foarte liberal; performante puternice la export; surplus major de cont curent.
Puncte slabe: Cheltuielile guvernamentale au o pondere crescuta in PIB; industrie financiara supradimensionata; deficit fiscal peste medie.

7. Portugalia

Scor: 4,9
Pozitie dupa sanatatea fiscala: 15

Puncte tari: Au fost incepute corectii fiscale majore; scor excelent la integrarea imigrantilor.

Puncte slabe: O crestere economica foarte atenuata; orientare spre export insuficienta; deficit mare de cont curent; un deficit fiscal urias in 2010; pozitie fiscala nesustenabila.

6. Slovacia

Scor: 5
Pozitie dupa sanatatea fiscala:6

Puncte tari: cel mai bun scor din zona euro la tendinta de crestere economica din ultima perioada; orientare puternica catre export; cheltuielile guvernamentale au o pondere mica in PIB; inclinatie atenuata catre cosum; o rata scazuta a datoriei publice in PIB.
Puncte slabe: O rata mare a somajului; scor slab la resurse umane; deficit fiscal excesiv in 2010.

5. Spania

Scor: 5,7
Pozitie dupa sanatatea fiscala: 12

Puncte tari: O rata relativ mica a datoriei publice in PIB; cheltuielile guvernamentale in PIB sunt sub medie; o revenire spectaculoasa pe exporturile nete.
Puncte slabe: O rata slaba de crestere economica, in afara de constructii; scor foarte prost la angajari, cu cea mai mare rata a somajului la tineri din intreaga zona euro; un deficit structural foarte mare in 2010; rata scazuta a natalitatii; scoruri PISA scazute.

4.
Malta

Scor: 6,4
Pozitie dupa sanatatea fiscala: 11

Puncte tari: Crestere puternica a exporturilor nete de la sfarsitul lui 2007; cheltuielile guvernamentale au o pondere scazuta in PIB; costul unitar real al muncii atenuat.
Puncte slabe: O rata scazuta a angajarilor; o pozitie fiscala nesustenabila; deficit major de cont curent.

3. Irlanda

Scor: 6,5
Pozitie dupa sanatatea fiscala: 10

Puncte tari: O efort puternic de corectie cu cresteri majore in exporturi si o scadere semnificativa a costului unitar al muncii; cea mai mare rata a natalitatii din zona euro; o crestere importanta a economiilor populatiei; cea mai putin regularizata piata pentru bunuri si servicii din zona euro.

Puncte slabe: Cel mai rau deficit structural din zona euro; o rata mare a activelor bancare in PIB; o crestere excesiva a costurilor unitare ale muncii in 2002-2010; o cadere pronuntara a somajului.

2. Grecia

Scor: 6,6
Pozitie dupa sanatatea fiscala: 17

Puncte tari: O schimbare majora a deficitului ciclic; imbunatatire majora in exporturi nete prin prabusirea importurilor; o rata scazuta a datoriilor populatiei in PIB.
Puncte slabe: cel mai slab scor al datoriei publice in PIB; scoruri
PISA foarte slabe; inclinatie puternica spre consum; deficit de cont curent urias; o rata scazuta a economiilor populatiei; cele mai regularizate piete din zona euro.

1.
Estonia

Scor: 8,4
Pozitie dupa sanatatea fiscala: 1

Puncte tari: cea mai buna pozitie la sustenabilitatea fiscala; orientare puternica spre exporturi; scoruri
PISA bune; adaptare rapida a pietei muncii; regim regulatoriu foarte liberal.

Puncte slabe: Crestere excesiva a costului fortei de munca in perioada boomului economic; rata scazuta a economiilor populatiei; inca se clatina dupa scaderea puternica a ratei angajarilor din perioada post-bubble; Capacitate sub medie de a integra imigrantii.

 

Sursa: Capital

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Inscriere Membrii

AutentificareLogin using Facebook

Ultimele Comentarii


Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 200
sigla_LIR_SA
untitled
sigla_CM_JELER
sigla_Triplex
sigla_distinct sigla_Ancada
 sigla_Arhinstal_Technologies