LIR


Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 57

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 200

Cum sa-ti dublezi afacerile in constructii fara contracte cu statul

  • PDF


Mihai Lung (44 de ani), proprietarul holdingului Inserv si cel mai bogat baimarean, a gasit solutia pentru dublarea afacerilor grupului de constructii pe care il conduce, intr-o perioada in care antreprenorii din aceasta industrie dispar zilnic din piata.

Succesul lui Mihai Lung consta intr-un conglomerat bine structurat, in care nu este nevoie sa subcontracteze lucrari decat in situatii speciale. Odata castigata o lucrare, Inserv vine cu proiectarea, materialele de constructii, constructia efectiva si instalatiile adecvate, prin intermediul celor zece firme din grup.

O alta componenta de neignorat este lipsa totala a contractelor cu statul. Chiar daca Spedition UMB a lui Dorinel Umbrarescu, cea mai profitabila firma romaneasca, are contracte aproape in exclusivitate cu statul, majoritatea antreprenorilor au probleme mari din cauza dificultatii cu care isi recupereaza banii din zona administratiei publice. Statul are de platit datorii catre constructori in valoare de circa 1 mld. euro, potrivit ultimelor estimari realizate de asociatiile patronale. Nu acesta este insa principalul motiv al reticentei pe care Lung o are fata de contractele cu statul.

„In actuala forma de adjudecare a lucrarilor, este posibil ca noi sa nu prindem contracte cu statul niciodata. Cea mai banala forma de lucrari in constructii sunt gabioanele, niste cosuri din plasa de sarma in care se arunca pietre si se pun pe malul apei, pentru ca in caz de inundatii sa nu ajunga apa pana la drum. Daca apare o astfel de lucrare, noi nu o putem adjudeca, pentru ca una dintre conditii este sa fi facut lucrari similare“, explica Mihai Lung.

Un alt impediment este pretul de „dumping“ pe care il avanseaza unii constructori pentru a castiga lucrari publice. Lung spune ca majoritatea lucrarilor comandate de stat se adjudeca sub pretul de cost, pentru ca ulterior sa se forteze cresterea bugetului atribuit constructiei.

„Daca proiectantul spune ca o lucrare costa 10 unitati, accept ca e normal sa se adjudece lucrarea si la 9 sau 8,5, dar la 4 sau 5 unitati mi se pare anormal sa se atribuie o lucrare. Pentru ca cineva sa o faca in 4-5 unitati si sa si ramana cu ceva profit, in spatele acestor lucruri ceva trebuie sa fie anormal“, considera antreprenorul baimarean. Sectorul privat, pe de alta parte, poate oferi lucrari de amploare si limitate in timp, ceea ce permite antreprenorului sa aiba un rulaj mai mare. Totodata, constructorul are siguranta ca bugetul aferent lucrarii este asigurat integral inainte de inceperea proiectului.

Bancile dicteaza

Cei mai importanti antreprenori din constructii vorbesc inca de la inceputul crizei ca revenirea pietei sta in demararea marilor lucrari de infrastructura. Mihai Lung insa nu este de aceeasi parere. El considera ca solutia este in mana bancilor. „Relansarea se va face umbland la acelasi buton care a oprit sistemul. Odata cu venirea crizei, bancile au schimbat modul de acordare a finantarilor, adica au coborat drastic toate finantarile, pe toate proiectele. Aceasta a fost cauza care a declansat criza in constructii“, spune Lung.

Un alt motiv care il determina pe Lung sa voteze contra solutiei date de lucrarile de infrastructura este acela al imposibilitatii de a concura cu marile antreprize straine, care au experienta pe proiecte mari si sunt sustinute de institutii financiare puternice. Celor care aspira insa la statutul de „regi ai asfaltului“, Lung le explica reteta succesului. O varianta este asocierea cu o companie straina, pentru a reusi sa „capitalizezi eligibilitate“, iar a doua este asocierea cu mediul politic. Niciuna dintre cele doua cai nu ii surade antreprenorului baimarean.

Contracte in criza

Majoritatea lucrarilor realizate de Inserv sunt comandate de dezvoltatori imobiliari din zona de retail. Chiar daca o serie de constructori au alunecat in tabara dezvoltatorilor, dupa cateva proiecte reusite, Mihai Lung nu vede o oportunitate intr-o asemenea transformare. „Noi stim sa construim, altii stiu sa vanda. Nu e sigur ca daca noi stim sa construim o sa stim sa si vindem. Oricum, nu e bine sa intri al 101-lea intr-un business, cand 101 au mai ramas din cei 1.000 cati au fost inainte“, sustine acesta.

Inserv are in derulare contracte in valoare de 20 mil. euro si este in faza de negociere a clauzelor contractuale pentru lucrari de 10 mil. euro. Dupa ce, anul trecut, a finalizat constructia centrului comercial Gold Plaza din Baia Mare, anul acesta a inceput deja constructia mall-ului Prima Shopping Center din Oradea, comandat de Oasis Development. Inserv a finalizat de curand lucrarile la magazinul universal din Dragonul Rosu (9,3 mil. euro) si se apropie de finalizarea hotelului Grand Hotel du Bulevard de pe Calea Victoriei, ambele proiecte fiind in proprietatea Niro Investment.

Pe langa activitatea din zona imobiliara, Inserv construieste un terminal frigorific la Arad, lucreaza cu Rombat o serie de proiecte de mediu in Copsa Mica si, in curand, la Bistrita si are un contract cu Romalpin, firma cu capital strain care prelucreaza iazurile de steril din Baia Mare, pentru furnizarea de echipamente speciale de epurare si distrugere a cianurilor. Pe baza contractelor aflate in derulare si a rezultatelor obtinute in primul semestru al anului, Inserv estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de la 28 mil. euro, cat a fost in 2010, pana la 55 mil. euro, in acest an. Mihai Lung are o avere estimata la 65-70 mil. euro si se plaseaza pe locul 92 in ultima editie a Top 300 Capital.

20 mil. euro este valoarea contractelor pe care Inserv le are in derulare in acest moment, la care se adauga inca 10 mil. euro, date de negocierile in curs.

 

Sursa: Capital

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Inscriere Membrii

AutentificareLogin using Facebook

Ultimele Comentarii


Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 200
sigla_LIR_SA
untitled
sigla_CM_JELER
sigla_Triplex
sigla_distinct sigla_Ancada
 sigla_Arhinstal_Technologies