LIR


Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 57

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 200

Modificari importante aparute in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 3–14 octombrie 2011

  • PDF

ORDIN M.F.P. nr. 2.604/2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din O.G. nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Potrivit ordinului, pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011, penalitatile de intarziere se anuleaza daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31 decembrie 2011 si se reduc cu 50% daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 30 iunie 2012. Penalitatile de intarziere la care se face referire mai sus reprezinta sanctiunea pentru plata cu intarziere a obligatiilor fiscale, respectiv suma datorata pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale principale, prevazuta la art. 120 ind. 1 din C.P.F.

Facilitatile fiscale se aplica pentru obligatiile fiscale administrate sau trimise spre recuperare catre A.N.A.F.. Acestea se acorda, in functie de structura obligatiei, de catre A.N.A.F., A.N.V. sau de catre directiile de specialitate din M.F.P., dupa caz.

Pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se prevede anularea penalitatilor de intarziere, precum si anularea unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora sunt stinse pana la data de 31 decembrie 2011. De asemenea, noul act normativ stabileste reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere, precum si reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora sunt stinse pana la data de 30 iunie 2012.

Pentru dobanzile datorate pana la data stingerii si stabilite prin decizii comunicate dupa aceasta data, conditia se considera indeplinita daca dobanzile se sting pana la termenul de plata, care potrivit art. 111 alin. (2) din C.P.F. se stabileste in functie de data comunicarii deciziilor.

Prin obligatii fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se inteleg obligatii fiscale care sunt individualizate in declaratiile fiscale ale contribuabilului depuse pana la data de 31 august 2011 sau decizii de impunere emise si comunicate contribuabilului pana la aceasta data, pentru obligatiile administrate de A.N.A.F., cat si obligatii fiscale individualizate in inscrisuri care constituie titlu de creanta comunicate contribuabilului pana la data de 31 august 2011, pentru obligatiile fiscale stabilite de directiile de specialitate din cadrul M.F.P.

Prin obligatii fiscale principale se inteleg si sumele reprezentand amenzi exigibile, de orice fel, cu exceptia celor pentru care este suspendata executarea actului prin care s-a aplicat amenda. Prin dobanzi aferente obligatiilor principale se intelege si cota de 50% din majorarile de intarziere reprezentand componenta de dobanda a acestora.

Facilitatile fiscale mentionate nu se acorda pentru obligatiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume incasate din valorificarea bunurilor sechestrate. In vederea acordarii facilitatilor fiscale, contribuabilii interesati pot depune o cerere prin care solicita o situatie a obligatiilor de plata exigibile precum si a celor care pot face obiectul facilitatii.

H.G. nr. 967/2011 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Europene.

Actul normativ detaliaza modul de organizare si conducere a M.A.Eur., infiintat conform O.U.G. nr. 78/2011 privind stabilirea unor masuri organizatorice in domeniul afacerilor europene. Astfel, M.A.Eur. monitorizeaza evolutia in Parlamentul European a dosarelor prioritare pentru Romania, cu exceptia aspectelor aflate in competenta M.A.E., coordoneaza procesul de notificare electronica a legislatiei nationale care transpune dreptul U.E., asigura coordonarea interministeriala in vederea transpunerii directivelor europene si asigurarii cadrului de aplicare directa a regulamentelor si deciziilor U.E.

De asemenea, avizeaza, in mod obligatoriu, proiectele de acte normative care urmaresc transpunerea sau asigurarea cadrului de aplicare directa in legislatia nationala a actelor legislative ale U.E. ori care au relevanta europeana si examineaza, sub aspectul compatibilitatii cu reglementarile U.E. propunerile legislative.

Nu in ultimul rand, M.A.Eur. reprezinta Romania in fata C.J.C.E. si a altor institutii comunitare precum si in cadrul procedurilor jurisdictionale inaintea Curtii de Justitie a Asociatiei Europene a Liberului Schimb. Conducerea Ministerului Afacerilor Europene este asigurata de catre ministrul afacerilor europene, ajutat in activitatea sa de 2 secretari de stat, un subsecretar de stat si de secretarul general.

REGULAMENT A.N.C.P.I. din 19 septembrie 2011 privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie.

Potrivit acestuia, in termen de 90 de zile de la data de 11 octombrie 2011, inscrierea in C.F. a drepturilor stabilite prin hotararile judecatoresti se va putea face fara intocmirea unei noi documentatii cadastrale si fara cheltuieli suplimentare pentru persoanele interesate. Totodata, in conformitate cu prevederile art. 32 din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru, in cazul cererilor prin care se solicita pronuntarea unei hotarari care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile, daca instanta de judecata va dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare, aceasta va fi avizata de O.C.P.I.

Astfel, prin regulament este stabilita procedura receptiei tehnice a planului de amplasament si delimitare a imobilului ce face obiectul expertizei judiciare in specialitatea topografie, geodezie si cadastru, care urmeaza a se realiza prin analizarea continutului topografic al planului, a metodelor si mijloacelor de masurare, a determinarii suprafetei imobilului, precum si a incadrarii acestuia in sistemul national de proiectie Stereografic 1970. Competenta receptiei planului de amplasament si delimitare revine O.C.P.I. in a carui raza de activitate este situat imobilul ce face obiectul expertizei.

Pentru a veni in sprijinul activitatii instantelor de judecata si al justitiabililor, avizarea tehnica a expertizei judiciare este scutita de la plata tarifelor, iar expertii judiciari pot solicita oficiului sau biroului teritorial, de asemenea cu scutire de la plata tarifelor, date si documente specifice necesare efectuarii lucrarii de specialitate dispuse de catre instanta.

 

Sursa: Budusan

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Inscriere Membrii

AutentificareLogin using Facebook

Ultimele Comentarii


Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 200
sigla_LIR_SA
untitled
sigla_CM_JELER
sigla_Triplex
sigla_distinct sigla_Ancada
 sigla_Arhinstal_Technologies