LIR


Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 57

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 200

Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/components/com_jcomments/jcomments.php on line 1150

Guvernul a simplificat contabilitatea pentru firmele mici

  • PDF

Firmele cu cifra de afaceri sub 35.000 de euro vor beneficia de un sistem simplificat de evidenta fiscala, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern pentru modificarea Legii contabilitatii.

Premierul Emil Boc a sustinut ca 349.000 de firme vor beneficia de simplificarea contabilitatii, “ca o masura de debirocratizare si sustinere a mediului de afaceri”.

“E vorba de acele firme care au o cifra de afaceri pana in 35.000 de euro, adica plafonul de platire a TVA. Pentru aceste firme, Ministerul Finantelor a gandit o modalitate simplificata de contabilitate, care le usureaza cheltuielile si debirocratizeaza mecanismul relatiei cu statul”, a spus Boc.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a precizat ca sistemul se va aplica entitatilor patrimoniale care au o cifra de afaceri de pana in 35.000 de euro si active pana la 35.000 euro date la 31 decembrie 2010.

Aceste entitati nu vor mai intocmi cinci situatii financiare, ci doua, un bilant si un cont de rezultate simplificate, a spus ministrul.
De asemenea, aceste firme nu vor mai intocmi situatia fluxurilor de numerar sau a modificarii capitalului si notele explicative.
Totodata, aceste entitati vor aplica un plan de conturi simplificat, in conditiile in care, potrivit legislatiei curente, acesta cuprinde 400 de conturi, iar cel simplificat va avea doar 50.

In plus, ministrul Finantelor a emis un ordin pentru aceste entitati sa nu mai depuna un bilant contabil la sase luni, ci doar anual.
Prin noua legislatie, absolventii cu studii superioare care nu sunt membri ai Corpului expertilor contabili vor putea tine contabilitatea la aceste firme de dimensiuni reduse.

“Legat de tinerea contabilitatii, ea se va tine la aceste entitati de catre director financiar sau expert contabil sau persoana fizica cu studii economice superioare, pe baza conventiei civile. Acest lucru l-am discutat cu Corpul expertilor contabili si le-am dat o sansa acestor tineri sa lucreze in contabilitate, mai ales ca cei mai multi dau examen si pentru acces la profesie si sunt persoane care efectueaza stagiu de pregatire sub coordonarea expertilor contabili”, a explicat Ialomitianu.

El a mentionat ca in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA), in Legea contabilitatii era prevazut ca acestea sa tina contabilitate in partida simpla, fara sa se spuna ca este de fapt o contabilitate simplificata, iar printr-un ordin al ministrului s-au aprobat foarte multe fise de cont.

In Codul fiscal se spunea ca aceste persoane trebuia sa intocmeasca doua registre: registrul de incasari si plati si registrul de inventar. Am prevazut in Legea contabilitatii ca aceste persoane vor intocmi cele doua registre”, a aratat ministrul Finantelor.

Legislatia prevede in continuare ca responsabilitatea pentru tinerea contabilitatii este a administratorului si a persoanelor care tin contabilitatea iar semnarea situatiilor financiare cu sistem simplificat se va face tot de persoane fizice cu studii economice superioare.

“Ne inscriem si in noua preocupare a Comisiei Europene de a se reduce povara administrativa. Se lucreaza acum la o directiva privind reducerea birocratiei pentru firmele mici, deci Romania a facut un prim pas privind simplificarea contabilitatii”, a adaugat Gheorghe Ialomitianu.

 

Sursa: Financiarul

Share

Comentarii  

 
0 #1 Adrian Coroian
Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 252
14-04-2011 23:00
In sfarsit nu ne mai facem de lucru degeaba. O masura oportuna si binevenita. Ce sens are sa facem atata contabilitate pentru asa de putin. Acest principiu de simplifiare a activitatii economice a IMM-urilor trebuie sa continue si mai departe pentru usurarea activitatii micilor intreprinzatori deoarece ei castiga bani din afacere, nu din evidenta ei, daci trebuie sa-si dedice timpul acesteia nu birocratiei si situatiilor contabile si raportarilor inutile.
Vom sprijini si incuraja si mai departe astfel de initiative.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Inscriere Membrii

AutentificareLogin using Facebook

Ultimele Comentarii


Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home2/lircom/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 200
sigla_LIR_SA
untitled
sigla_CM_JELER
sigla_Triplex
sigla_distinct sigla_Ancada
 sigla_Arhinstal_Technologies